Projekat Suncokreti

maj 23, 2021

Često se nađemo u društu osoba sa posebnim potrebama, a da toga nismo ni svesni. Tračice sa suncokretima su tu da pomognu svima.
Osoba koja nosi tračicu sa suncokretima, to je osoba koja ima prikrivene posebne potrebe ili osoba koja neposredno brine o nekome ko ima posebne potrebe. Kada vidimo osobu sa tračicom sa suncokretima, to nam je znak da treba da damo prednost toj osobi ako se nalazimo u prodavnici, pošti, banci..
Inače, ovaj projekat je pokrenula organizacija HiddenDisabilities, koja kroz partnerski program u celom svetu vrši promociju ovih tračica. Njihova ideja je pozitivno prihvaćena i podržana u mnogim državama širom sveta, a mi smo inicirali kontakt da taj program pokrenemo i u Srbiji.
Da bi projekat bio potpun trebaće nam puno podrške od mnogih firmi, preduzeća, lanaca prodavnica, banaka, malih privrednika… Cilj nam je da na što više mesta istaknemo postere, da kroz medije upoznamo ljude sa projektom, kao i da pridobijemo osobe sa posebnim potrebama da prihvate taj projekat, da se ne osećaju obeleženo, već da prihvate da mnogi mogu da im pomognu u nekim svakidašnjim situacijama.
Trenutno u okviru HO RAS prikupljamo sredstva za ovaj projekat. Ako želite da nam pomognete to možete direktnom uplatom ili nas možete kontaktirati, bilo putem elektronske pošte office@horas.rs ili broja telefona 061 1375166.
Ono što nam je potrebno jeste velika količina štampanog materijala, sredstva za nabavku tračica, bedževa, privezaka i ostalog materijala koji kupujemo od organizacije HiddenDisabilities, novčana sredstva za ostali materijal i distribuciju materijala.
Ako želite da se priključite i pomognete to možete uraditi na sledeće načine:
– Ako imate prodavnicu, servis, frizerski salon, servis automobila ili neki drugi vid objekta gde dolaze mušterije, ili ipak znate nekoga ko drži takav objekat, javite nam se i mi ćemo Vam dostaviti poster koji treba da istaknete na vidnom mestu. Na taj način nam pomažete da dopremo do što većeg broja ljudi.
– Možete na društvenim mrežama objavljivati i deliti naše apele sa instagram i facebook stranica.
– Ako imate prigodno mesto u Vašoj stambenoj zgradi tražite nam poster da ga istaknete.
– Direktnim donacijama na račun organizacije 205-75516-35 sa naznakom Donacija za Suncokrete.
– Priključivanjem humanitarnoj organizaciji, da kao deo tima doprinesete u deljenju propagandnog materijala, a možda i na nekom drugom polju. Potrebni su nam volonteri na teritoriji cele Srbije. Prijavite se na adresu tim@horas.rs.

Ako imate potrebu za tračicom javite nam se na office@horas.rs ili na telefon 061 13 75 166.

Za izradu ID kartice potrebni su nam sledeće informacije: ime osobe sa invaliditetom, ime osobe koja brine o njoj, telefon osobe koja brine i spisak ikonica koje najbolje opisuju stanje osobe sa invaliditetom. Upitnik možete popuniti i ovde.