Nađa

okt 5, 2020

Naša ćerka Nađa rođena je 04.08.2006. godine. Na porođaju nije bilo nikakvih problema. U narednim mesecima je jako slabo napredovala u težini, ali nas je njen pedijatar ubeđivao da je to normalno. Kad je dete napunilo 8 meseci i još uvek nije držala glavu čvrsto tražili smo od pedijatra uput za Institut Majka i dete gde je Nađu pregledao doktor Lukešević i dao nam izveštaj koji kaže da je sa detetom sve u redu.Kasnije kada dete napuni godinu dana pedijatar nas šalje u institut za cerebralnu paralizu, gde nam posle izvršenih pregleda (EEG i ultrazvuk glave) kažu da dete nema cerebralnu paralizu i da su joj nalazi normalni. Dalje nas upućuju u Zavod za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju, odakle nas šalju na fizijatrijske vežbe u stacionar u Lipovici. Posle dva dana boravka u stacionaru dete dobija visoku temperaturu i napade, te nam daju otpusnu listu i šalju dalje u Tiršovu. Dok je dete ležalo u Tiršovoj izvršeno je još pregleda koji nisu dali rezultate. U toku boravka u Tiršovoj je rađen i genetski nalaz na Retov sindrom. Nakon toga su nam u Zavodu za psihofizičke poremećaje rekli da oni nemogu da nam pomognu i da takvu decu leče samo do te mere da mogu sami da se staraju o svojim osnovnim potrebama, kao što su bazalne navike, da traži šta joj treba i slično.
U još nekoliko navrata smo joj radili dosta analiza, vodili je na više konzilijuma na preglede, međutim i dalje niko nije ustnovio šta je sa našom ćerkom.
Pokušali smo u nekoliko navrata da Nađi nađemo mesto u nekom dnevnom boravku gde postoji tim lekara koji bi radio sa njom, kako bi oba roditelja mogla da se zaposle, međutim ispostavilo se da za nju nigde nema adekvatne ustanove.
Pošto nismo u mogućnosti da finansiramo sveukupno lečenje deteta, molimo vas, da nam, u skladu sa svojim mogućnostima, finansijski pomognete i time omogućite našoj Nađi lečenje i koliko-toliko normalno detinjstvo.

Za Nađin bolji život! Za njenu nadu u bolje dane!